perjantai 3. huhtikuuta 2015

Tulimaisteri 2018

Opettajaopintojen teknisen työn peruskurssiin sisältyi pienempi, 2 opintopisteen mittainen osio: elektroniikka- ja laiterakentelun kurssi. Kurssin työvaatimuksina oli rakentaa yksilötyönä jokin valmis elektroniikkarakennussarja. Toinen vaatimus oli suunnitella ja rakentaa parityönä jokin laite, härveli, koje, masiina, hytyytin, hytkytin, päristin, pihistin, tuhistin tai muu elektroniikkaa ja mekaniikkaa soveltava keksintö. Yksilötöinä teimme parini kanssa molemmat elektronisen nopan. Parityönä valmistimme yhdessä laitteen, jonka nimesimme kuvaamaan sen käyttötarkoitusta sekä tuotantosarjan julkaisuajankohtaa ja toisaalta leikkisästi viittaamaan imperfektissä edessä siintävään tutkintonimikkeeseen ja valmistumisvuoteen. Parityön tarkoituksena oli laittaa opiskelijat miettimään mitä kaikkea sähkömoottorilla, välitysvaihteistoilla, virtapiirillä, ledeillä ja muilla komponenteilla, kytkimilla ja nappuloilla, sekä ylipäätään  kaikella mahdollisella ympärillä olevalla materiaalilla voi saada aikaan ja ennen kaikkea miten?

Koska tehtävänanto oli väljä ja keskittyi sekä prosessiin että lopputulokseen, lienee heti syytä kertoa mikä tuotteemme on ja kuinka se syntyi. Kyseessä on yksinkertaisesti sanottuna laite, joka nappia painamalla sytyttää tulitikun ja toista nappia painamalla sammuttaa sen. Hyvät naiset ja herrat, saammeko esitellä: 

"Tulimaisteri 2018" "Tulimaisteri on oiva apuväline keventämään kiireisen nykytulitikunraapijan hektistä arkiviikkoa. Yhtälailla Tulimaisteri tarjoaa luksusta viikonloppuaamujen pitkiin ja hitaisiin tulitikunraapaisuhetkiin." -Me Naiset 2/15


Saatuamme tehtävänannon, päätimme parini kanssa lähestyä projektia muutaman näkökulman kautta. Ensinnäkin työn tulisi olla nopeahko rakentaa, koska lähiopetuskertoja oli vain muutama ja teknisen työn luokka vain rajallisesti käytössä. Toisekseen työn pitäisi olla käytännössä toimiva ja kolmanneksi siinä pitäisi olla joku jekku tai hauska koukku. Jo tässä vaiheessa voin paljastaa, että onnistuimme parhaiten viimeisessä kohdassa. Toisen kohdan kanssa on vähän niin ja näin. Ensimmäisestä kohdasta, työn suunnittelun ja rakentamisen helppoudesta mainittakoon sen verran, että työ EI valmistunut lähiopetuskertojen aikana, vaan projekti söi jonkin verran myös vapaa-aikaa. Ja kotoa löytyneitä materiaaleja.


"Ensin ihminen keksi tulen, sitten ihminen keksi pyörän. Mitä sen jälkeen? Ei F**K mitään, moneen F**K tuhanteen vuoteen!! Kunnes vihdoin pieni sinnikäs kansa pohjanperukoilta kirjaimellisesti poltti menneisyyden sillat ja polkaisi ihmiskunnan nykyaikaan. Kiitos Tulimaisteri! Kiitos Suomi!" - Jeremy Clarkson, Top Gear


Muutamien vaihtoehtojen kautta päädyimme valitsemaan aiheeksemme sähköllä toimivan tulitikunraapaisijan. Koska olemme poikia ja poikia aina kiinnostaa pyssyt*, oli luontevaa, että hahmottelimme raapaisijan pistoolinmuotoisen rungon ympärille. Aluksi suunnittelimme laitteen toimivan siten, että moottorin päähän kytketty vipuvarsi liikuttaisi tulitikkua sellaisella vauhdilla ja paineella raapaisupintaa vasten, että tikku syttyisi palamaan. Testivaiheessa kuitenkin havaitsimme, ettei mekanismi toiminut odotetulla tavalla. Niinpä ajattelimme asian ylösalaisin ja päädyimmekin pitämään tulitikun paikallaan raapaisupinnan pyöriessä villisti.


Pyörivä raapaisupintamekanismi. Moottori ja välitykset lainattu lennokista.
Tulitikkuaskeista leikattu raapaisupinta teipattuna pullonkorkkiin,
joka on puolestaan kiinnitetty pikkiriikkisillä ruuveilla moottoriin.

Koska kyseessä oli ase, toimisi liipasi luonnollisesti "pääkytkimenä". Mielestämme jokaisessa laitteessa pitää olla myös The Red Button. Meillä oli punainen nappi, mutta ei toimintoa, joten kehittelimme sellaisen: lisäsimme raapaisijaan sammutustoiminnon. Puhaltimen saimme vaimoni hiustenkuivaajasta. Metallisen suppilon jouduimme askartelemaan roskiksesta löytyneistä jämäpellinpaloista.


Taittelimme ja juotimme pellistä suppilon, johon kiinnitimme vaimoni
hiustenkuivaajasta lainaamani moottorin. Shh.."Markkinoiden ainoa tulentekoväline, joka sai testissä 6/5 tähteä. Jätti taakseen zippot, piikivet jopa sytytysnesteet. Testiryhmä suosittelee lämpimästi tätä markkinoiden tulokasta jokaisen eränkävijän asevyölle." - Metsästäjä-lehti 1/15


Kytkimiä laitteeseen tuli yhteensä kolme: pääkytkin (liipasin), The Red Button ja raapaisupinnanpyörimisenhallintakytkin, eli RPPHK. Testailimme eri kytkentä- ja patterivaihtoehtoja ja päädyimme loopujen lopuksi kytkemään kaikki moottorit rinnan omilla kytkimillään samaan virtalähteeseen. Eli koko järjestelmä toimii nyt kahden sormipariston, yht 3V, voimalla ja rinnankytkennästä johtuen moottorit voivat olla kaikki päällä yhtäaikaa.


Tulitikku tulee kiinni moottoriin kiinnitettyn muovisoiron päässä
olevaan reikään. Kyljessä säilytystila neljälle varatikulle
pikatilanteita varten.


"Hieno venäläinen keksintö." -Vladimir Putin, Venäjän Federaation presidentti


Laitteen nurja puoli. Johdotukset jäivät väkisin osittain ulkopuolelle.


 "Niin yksinkertainen ja niin toimiva. Miksen itse tuote keksinyt. Äh, nyt masentaa, ei minusta ole mihinkään, taidan palata hanttihommiin teknisen työn opettajaksi." -Pelle Peloton, ankkalinnalainen keksijä


Kannen alla patterikotelo ja suurin osa johdotuksesta.


Kyseessä on prototyyppi, joten ongelmat ja lastentaudit kuuluvat asiaan. Loppujen lopuksi Tulimaisteri saatiin kuitenkin toimimaan hyvin. Aikaa, vaivaa ja materiaaleja paloi enemmän kuin oltiin suunniteltu, mutta toisaalta suurin osa käytetyistä osista on peräisin roskiksesta (tai kylpyhuoneestamme), joten hintaa laitteelle ei kertynyt nimeksikään. Tulimaisterin rakentaminen oli todella hauska projekti. Välillä turhautti kun tulitikkua ei meinannut saada syttymään kirveelläkään (heh, puujalka) ja aika alkoi loppua. Mutta kuten aina ennenkin, tälläkin kertaa lopussa kiitos seisoi ja ongelmat saatiin ratkottua. Sokeriksi pohjalle olen säästänyt videonpätkän, jossa näkyy laite toiminnassa.
P.S. Ihmisen pitäisi muistaa ja malttaa ottaa kuvia työvaiheista

* Heh, sarkastinen pikku piikki ainejärjestössämme vellovaan tasa-arvokeskusteluun

1 kommentti:

  1. Laitetakentelu on parhaimmillaan palkitsevaa ja pahimmillaan erittäin nääntävää puuhaa, mutta tekemällä oppii. Hienoa, että poika on innostunut asiasta, isän esimerkki on tärkeä. Olen jutellut kollegoiden kanssa asiasta ja moni teknisen työn opettaja on sitä mieltä, että nykyään kodeissa tehdään ja nikkaroidaan niin vähän, että lapsille ei muodostu sellaista kuvaa, että asioita voi korjata saati rakentaa itse.

    VastaaPoista

Jätä jälki, kirjoita kommentti.