lauantai 6. joulukuuta 2014

Grilliyrittäjä

Pihagrilli

Edellisessä tekstissäni esittelin metallityön kurssilla takomatyönä tekemäni avainnaulakon. Kurssin toinen raportoitava yksilösuoritus oli tehtävänantonimikkeeltään "Design-harjoitustyö ohutseinämäisestä kalusteputkesta/-profiilista". Jälleen kerran ennen kuin pääsin aloittamaan työt, jouduin painimaan saman rakkaan ongelman kanssa kuin aina ennenkin: Mitä kaikista maailman asioista haluaisin yrittää rakentaa? Työn tavoitteet eivät paljoa rajanneet valintojeni mahdollisuuksia: "Tavoitteena kalusteputken työstäminen ja liittäminen, sekä integroidun materiaalin työstäminen ideoituun ja suunniteltuun harjoitustyöhön.". Tehtävänantaja esitti myös vienon toiveen, että työhön integroitaisiin metallin lisäksi jotain muuta oheismateriaalia, lasia, puuta, kiveä yms.


Kirjan esittelemä versio pihatakasta
Olen monta vuotta haaveillut omasta pihagrillistä. En tarkoita mitään ruuanlaittobuumin myötä suureen suosioon nousutta kaasugrilliä, vaan sellaista rehellistä, muurattua, äijägrilliä. Koska muuraamalla rakennettua pihagrilliä ei voi hyvällä tahdollakaan ajatella tehtävänannon piiriin soveltuvaksi metallityöksi, edes integroiduksi oheismateriaaliksi, päätin alkaa suunnitella grilliä raudasta. Monenlaisten omien, ajoittain varsin villeiksikin äityneiden suunnitelmien jälkeen, päädyin rakentamaan yksinkertaisen grillin Weilin+Göösin kustantaman "Käden taidot" -kirjasta löytämiäni pihatakan piirrustuksia mukaillen. Suosittelen muuten kyseistä neliosaista kirjasarjaa kaikille nikkaroinnista kiinnostuneille, kirjoista löytyy noin tuhat mielenkiintoista reseptiä teknisen työn eri osa-alueilta tuohiliposta ovikelloon.Huolimatta siitä että kirja tarjosi valmiit työpiirrustukset, päädyin tekemään omat piirrustukset grillistä. Perusajatus pysyi samana, mutta alkuperäiset mitat eivät pitäneet projektissani, koska jouduin käyttämämään eri kokoisia materiaaleja ja koska, no, koska halusin tehdä omasta grillistäni erikokoisen


Pihagrillin materiaalimenekki

Runko:
L-rautaprofiili 50x50mm x (yht.) 6200mm
teräslankaverkkoa sivut 2 x 550 x 300 ja takaosa 1 x 420x480
pohjapelti 2mm peltiä
arina 10mm harjaterästä 6m
metallitanko saranoita varten 10mm x 200mm
grilliritilä 410 x 480
Luukku:
lattarauta 25x5 x 2040mm
teräsverkko 280 x 420
metalliputki saranoita varten (halk)12mm x 200m

Pintakäsittely:
Pohjamaalaus: kuuman kestävää spraymaali
Pintamaalaus: tavallinen mattamusta kalustespraymaali

Aika: Kokonaistyöaika noin 20h.

 Alakehikon osien mallausta

Työvaiheet:

1. L-profiilin katkaisu mittoihinsa. Katkaisin profiilin osat sähkörautasahalla.
* jalat
* ylä- ja alakehikko

2. Kehikkojen kasaaminen.  Tein kehikkojen osiin 45 asteen kulmat sähkörautasalla ja kiinnitin osat toisiinsa MAG-hitsillä.

 Runko koostuu jaloista sekä ylä- ja alakehikosta3. Kehikon kasaaminen. Tämä oli vaativa työvaihe, ei ole helppoa saada kehikkoa symmetriseksi ja seisomaan suoraan. Jouduin tekemään tämän vaiheen pari kertaa uusiksi. Loppujen lopuksi työ onnistui kun oli toinen kaveri apuna pitelemässä paikoillaan.

4. Kipinäverkkojen leikkaaminen muotoonsa ja liittäminen runkoon sisäpuolelta "heppaamalla", eli silloittamalla MAG-hitsillä.
5. Luukun rakentaminen lattaraudasta. Käytännössä hylkäsin tässä vaiheessa mittatarkat suunnitelmani ja hitsasin luukun mallailemalla sitä paikalleen.

Runko kasassa ja kipinäverkot paikallaan.
Vuorossa luukun ja salvan mallaaminen.


6. Luukun saranoiden rakentaminen. Tein saranat hitsaamalla luukkun alareunaan kaksi putkenpätkää ja hitsaamalla runkoon kaksi vastaavankokoista tappia. Sarana on hyvin yksinkertainen, mutta erittäin luotettava.
Luukku on irroitettavaa mallia

7. Luukun kiinnityssalvan rakentaminen. Kiinnitin luukkuun liikkuvan salvan. Runkoon hitsasin salvalle vastinkappaleen, johon salpa lukkiutuu. Tein sekä saranat että salvan väljiksi, koska halusin huomioida lämpölaajenemisen. Kylmänä osat ovat väljiä, mutta grillin ollessa kuumana osat tiukkenevat.
8. Pohjapellin valmistus. Aluksi tarkoituksenani oli tehdä pohjapellin sijaan tuhkalaatikko, mutta grillin luukusta ja avoimesta yläosasta tuli niin pienet, ettei laatikko mahtunut sisään saati ulos. Niinpä päädyin tekemään pohjapellistä kiinteän osan. Lisäsin pohjaan tuhkan poistoa helpottamaan suljettavan luukun.


Pohjapelti on hitsattu paikalleen. Tuhkien poistoa varten pellissä
on avattava tuhkaluukku. 

Arinasta piti tehdä kaksiosainen, jotta sen saa nostettua pois
paikaltaan putsaamista varten.


9. Arina. Arinaa varten hain 6 metrin tangon harjaterästä. Aluksi ajattelin, että harjaterästä jää yli muihinkin projekteihin, mutta kappas vain, se meinasi loppua kesken. Arinan suunnitelun kanssa kävi sama mittavirhe kuin pohjapellinkin kanssa - arina ei mahtunut yksiosaisena sisään. Siispä päädyin tekemään myös arinasta kaksiosaisen.10. Pintakäsittely. Putsasin hitsausjämät rälläkän hiomalaikalla, jonka jälkeen kävin koko rakennelman läpi mineraalitärpätillä. Koska kyseessä on grilli, on selvää, että mikään maali ei tule kestämään niissä osissa, jotka kuumenevat. Siistin ulkonäön takaamiseksi halusin kuitenkin pintakäsitellä koko grillin. Pohjamaalina käytin kuuman kestävää spraymaalia. Toisen, pintakerroksen tein tavallisella mattamustalla huonekaluspraylla.

Pintakäsittelemätön ja pintakäsitelty grilli
11. Grilliritilä on teräsverkkoa, jonka löysin autotallistani. Pienellä modaamisella ja säätämisellä, sain kierrätettyä siitä kelvollisen lepopaikan makkaroille.

Loppupohdinta

Olen varsin tyytyväinen grilliini kolmesta syystä. Ensinnäkin jo yhden käyttökerran, eli kahdeksan tesimakkaran grillamisen jälkeen voin huojentunein mielin todeta, että grilli ajaa käytännön asiansa varsin mallikkaasti. Toisekseen grillistä tuli mielestäni aika hieno. Ei siitä olohuoneen sisustuselementiksi ole, mutta pihan koristeena varsin pätevä. Entä kolmas syy? Se on vaan aina yhtä mahtava tunne kun itse suunnittelee, tuumailee, tuskailee, kokeilee, räpeltää, askartelee, touhuaa, puhisee ja lopuksi saa jotain valmiiksi. Rakastan tätä hommaa!
Ensisavut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä jälki, kirjoita kommentti.