lauantai 7. syyskuuta 2019

Näillä vinkeillä syksyyn

Syksy on mukavaa aikaa – ilma tuoksuu kirpeältä ja maisema on värikäs kuin vesivärimaalaus. Kesän riehakkuus vaihtuu syksyn seesteisyyteen, yötön yö vaihtuu pimeneviin iltoihin, takkatuleen ja kynttilöihin. Lukija varmasti tietää sen levollisen tunteen, kun ei enää tarvitse heti aamusta kaahata uimarannalle välttelemään ihosyöpää, vaan saa vetää villasukat jalkaan ja nauttia harmaasta tihkusateesta. Ja siitä, että ei ole jatkuvasti nestehukka tai silmät kipeinä siristämisestä. Tai paarmoista, hyi olkoon!

Luonto alkaa valmistautua talveen, vetäytyä lepoon. Ei kuitenkaan itsestään, ei veikkoset. On eräs ihmisryhmä, joka pitää huolen siitä, että maailma saadaan talviteloille, ja huhtikuussa, hyvissä ajoin heti aamukuudelta, huoliteltua rantakuntoon. Martat, nuo siniruutupaitaiset hommageneraattorit pitävät maailman liikkeessä. 

Siinä missä tavallinen Virtanen huokaisee saadessaan mustikat perattua ja pakkaseen, Martta alkaa jo hoputtaa poimimaan puolukoita ja pihlajanmarjoja. Sienet eivät hypi muhennokseen itsestään, eikä omenapiirakka leipomatta valmistu. Marjat hilloksi, niin jouluna on sitten hyvä olla. Ensi kevättä varten kannattaa ripotella Worcester-kastiketta sekä mansikansiemeniä porkkanamaalle, jänikset hämmentyvät ja ovat ihan että ”what?!” ja ryntäävät naapuriin järsimään omenapuita. Sitruunan puolikas toimii deodoranttina ja kokovillahaalari yli 100% varmana ehkäisykeinona. Etikalla aukeaa viemäri ja nenä. Rikkihappo on hikitahroja putsattaessa mainio renki, mutta kuluttava isäntä. Marttojen seurassa MacGyverkin on vanhoihin tapoihin kangistunut laiskuri, nuttuskehveli.

Eivät Martat tahallaan ilkeitä ole, en suinkaan sano sitä. Tai ilkeitä alkuunkaan. Kyse on vain siitä, että aina kun Martoista jossain kerrotaan, heillä on jokin askare tai niksi jaettavaksi. Vaikka tässä on vielä edelliset niksitkin tekemättä ja kiire omien asioiden kanssa. Eivät Martat suinkaan ole tämän ihmisryhmän ainoat edustajat. Koko ilmiön perimmäisenä syynä pidän aiheiltaan vuoden kiertoa noudattelevia, kotiaiheisia aikakauslehtiä: Kotiliesi, Meidän koti, Pirkka, Yhteishyvä, ja niin edelleen.

Jos kaikki vinkit, niksit, vihjeet ja suositukset kerättäisiin yhteen kalenteriin, ei ihminen ehtisi muuta tehdäkään, kuin suorittaa. Nyt on hyvä aika putsata ruohonleikkuri! Älä unohda kiillottaa pyörän pinnoja! Muista siivota myös uunin takaa! Älä jätä Marja-aronioita mätänemään puskaan, luonnon omaa antioksidanttia! Syö vitamiineja riittävästi! Älä syö vitamiineja liikaa! Ole läsnä lapsille! Muista oma aika! Kuusi vinkkiä painonhallintaan! Joulun herkut! Aloita lihaskuntoharjoittelu heti tammikuussa! Tee nämä 400 pientä toimenpidettä ja säästät auton remonttikuluissa!

Seis!
SEIS!
S E I S !

Nyt Martat ja Pirkat ihan rauhassa. Tarkoitatte hyvää, mutta kuuliaiselle ja veroehdotuksensa tunnollisesti syynäävälle perusihmiselle tulee stressi. Ja hiki. Liika info tuskastuttaa. Kohtuus kaikessa ja tolkku mukana.

Siispä, rakas lukija, mikä on sinun paras vinkkisi syksyyn?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä jälki, kirjoita kommentti.