torstai 30. huhtikuuta 2020

Tampere ja yksityisautoilu - sketsiviihde kunniaan

Rakas lukija. Seuraava sketsi  ottaa avoimesti kantaa Tampereen yksityisautoilupolitiikkaan. Kyseessä on kuitenkin täysin fiktiivinen tilanne ja tänä vihapuheen aikana haluan jo etukäteen korostaa, että yhtään valtuutettua ei vahingoitettu, kiristetty, uhattu tai pakotettu pitämään vaalilupauksiaan tätä kirjoitettaessa. Myös viittaukset Kälviän yksityisauto-ongelmaan, ovat täysin tuulesta temmattuja ja vailla todellisuuspohjaa. Kaikki on niin keksittyä ja tekaistua, että edes käytetyt kirjaimet eivät ole aitoja, vaan ovat kalpea vastine sellaisille kirjaimille, joilla kirjoitetaan raitiotiehanketta ylistäviä ja yksityisautoilua vastustavia, hienoja kirjoituksia.

Noin, nyt kun kirjoittajan kädet ovat puhtaammat kuin vakuutusyhtiöiden edustajilla korona-aikana, voimme siirtyä asiaan. Olkaa hyvä, seuraavana käsikirjoitus sketsiin:

Ilmaisia parkkipaikkoja Tamperelaisille


Tampereen kaupunginhallituksen kokous maanantaina, huhtikuun ensimmäisenä. Paikalla puheenjohtaja, sihteeri, allianssin johtaja sekä edustaja hallituspuolueista, Perustulosuomalaisista, Myrkynvihreistä, Poskipunaisista, Keskustadilaisista sekä Pirkanmaan Sidotuista.

Puheenjohtaja:
- Tervetuloa kaupunginhallituksen kokoukseen. Todetaan tilaisuus sääntömääräiseksi ja lainvoimaiseksi, paikalla on riittävä määrä edustajistoa. Ehdotan, että kokoonkutsujana toimin kokouksen puheenjohtajana. Julistan kokouksen alkaneeksi. Otetaan esityslistalta ensimmäinen asia. Sihteeri olkaa hyvä.

Sihteeri:
Ensimmäisenä listalta nostetaan käsiteltäväksi raitiotiehankkeen aikataulut. Pirkanmaan Myrkynvihreät haluavat tarkennuksia aikatauluun. 

Myrkynvihreä:
- Pitävätkö huhut aikataulumuutoksista paikkansa. Onko todellakin niin, että sikariporras pitää meitä busseilla kulkevia polkupyöräilijöitä pilkkanaan? Kysynkin nyt rakennusallianssihankkeen johtajalta julkisesti, eikö raitiotievaunuhanke olekaan valmis vuonna 2021 torstaina 19.5. kello 14:35, vaan vasta 2021 torstaina 19.5. kello 15:16?

Allianssin johtaja: nolona
- Kyllä tämä pitää paikkansa.

kaikki kohahtavat

Allianssin johtaja:
- Olemme kovin pahoillamme, mutta löysimme Hämeensillan alta sodanaikaisen, yhä aktiivisen siltamiinan ja olemme joutuneet käyttämään viikkoja….

Myrkynvihreä:
- Höpöhöpö!

Allianssin johtaja:
- Sen lisäksi Kalevan kirkon kohdalla, Itsenäisyydenkadun alta löytyi maailmasta eristäytynyt yhteisö alkuperäisiä tamperelaishanuja, joille etsitään yliopiston antropologian laitoksen kanssa uutta kotia.  Tällä hetkellä heitä vahvimpana vaihtoehtona on asuttaa heidät vanhan delfinaarion altaisiin, mutta se vie aik…

Myrkynvihreä:
- Hyvä on, hyvä on. Mutta teidän virheenne johdosta minä en kuitenkaan ehdi ajoissa Pispalaan kello 15 alkavalle kansalaisopiston oikohöyläjoogatunnilleni. Te, hyvä herra, saatte maksaa ylimääräisen kerran.

Alliansin johtaja:
Tottahan toki.

PJ:
- Hyvä on, mennään eteenpäin. Seuraavana Tampereen Poskipunaisten edustaja.

Poskipunainen:
- Ihmiset valittavat, kuinka kaunis kotikaupunkimme on epäsiistien, kuvottavien, ruosteisten yksityisautojen vallassa. Niitä on pysäköity tien varsille, puistoihin, jopa lasten hiekkalaatikoille. Viikonlopun jäljiltä keskustorin laidoilta löytyy käytettyjä yksityisautoja ja ehkäisyvälineitä. Tämä on kuvottavaa. Ja me vielä kutsumme itseämme moderniksi eurooppalaisesi suurkaupungiksi.
Tampereen Poskipunaiset haluavat nostaa käsiteltäväksi äärimmäisen kysymyksen – mitä teemme keskustan aluetta piinaavalle yksityisautojen pysäköintiongelmalle?

Myrkynvihreä:
- Tästä me olemme ainakin samaa mieltä. Olin viime sunnuntaina käymässä Pyynikin näkötornilla ja siellä, pitkin kauniin tien vartta oli pysäköitynä autoja, *ääni murtuu ja nyyhkäisee* y k s i t y i s a u t o j a.

Kaikki kavahtavat

Perustulosuomalainen:
- Voi tuhannen tuhatta! Mitä halvattua! Me Perustulosuomalaisissa haluamme ottaa asiasta niskalenkin. Puhkotaan niiden renkaat ja tökitään palavilla soihduilla! Valellaan rikkihappoa ja työnnetään ne Tammerkoskeen!

PJ: Kopauttaa nuijaa
- Otetaanpa nyt rauhallisesti. Meillä on käsiteltävänä vakava tilanne. Asia menee helposti tunteisiin, mutta kansa on äänestänyt meidät tänne, koska olemme ammattilaisia.

Keskustadilainen: nousee pöydästä ja lähtee
- Tässä on käynyt joku väärinkäsitys, minä olen muusikko, mistään ammattilaisuudesta ei puhuttu missään vaiheessa. Hyvästi.

Sihteeri:
- Merkitään pöytäkirjaan: Keskustadilaisten edustaja lähti kokouksesta kesken. Ei kokouspalkkiota.
Tulee takaisin:
-
Jos minä vielä hetkeksi...

PJ: kopauttaa nuijaa
- Järjestys saliin! Pirkanmaan Sidottujen edustajalla on ratkaisuehdotus. Olkaa hyvä.

Pirkanmaan sidottu:
- Kiitos. Arvon edustajakollegat. Olemme todellakin äärimmäisen kysymyksen äärellä. Pitkään ajattelimme, että yksityisautojen pysäköintiongelmat eivät koske meitä. Luulimme, että Suomen kokoisessa maassa yksityisautojen pysäköinnistä on riesaa ainoastaan pääkaupunkiseudulla. Mutta maailma muuttuu ystävät. Ongelma on täällä ja nyt, se on levinnyt ympäri rakkaan kotimaamme. Tänä päivänä riski törmätä pysäköityyn yksityisautoon on suuri kaikkialla missä on ihmisiä. Lapsemme ovat kasvaneet maailmaan, jossa yksinäisyys, masentuneisuus ja ahdistus ovat ajaneet yhä useampia nuoria käyttämään yksityisautoja. Yhä nuorempina. Kävin kesällä Kälviällä ja todistin omin silmin usean kymmenen nuoren käyttävän yksityisautoja paikallisen S-marketin parkkipaikalla. Usean. Kymmenen. Nuoren.
Kaikki kohahtavat
Mutta rakkaat ystävät, kaupunkilaiset. Missä on pimeää, siellä loistaa pienikin valo kirkkaana. Minulla on ehdotus ongelmamme ratkaisuksi. Tai sanotaan näin, umpisolmun avaamiseksi. Hyvät kaupunginvaltuutetut, ehdotan, että alamme tarjoamaan yksityisautojen käyttäjille ilmaisia pysäköintipaikkoja.

Kaikki kohahtavat

Perustulosuomalainen:
- Voi tuhannen tuhatta! Mitä halvattua! Me Perustulosuomalaisissa haluamme ottaa asiasta niskalenkin. Puhkotaan niiden renkaat ja tökitään palavilla soihduilla! Valellaan rikkihappoa ja työnnetään ne Tammerkoskeen!
Myrkynvihreä pyörtyy, Poskipunainen alkaa hengittää paperipussiin, Keskustadilainen ottaa huuliharpun ja soittaa surumusiikkia. Yleistä hälinää.

PJ: kopauttaa nuijallaan useasti
- No niin, no niin! Järjestys saliin. Pirkanmaan Sidottujen edustajan ratkaisuehdotus oli suorastaan vallankumouksellinen. Alkaisimmeko siis kaupunkina tarjoamaan yksityisautojen käyttäjille ilmaisia pysäköintipaikkoja?! Kommentteja.

Poskipunainen:
- No *köh, köh* eikös tuollainen nyt ole aika radikaali homma. Laittaa nyt pukki kaalimaan vartijaksi. Sillähän vain ja ainoastaan edistetään yksityisautojen käyttöä Tampereella. Me Tampereen Poskipunaisessa puolueessa sanoudumme irti moisesta.

PJ:
- Perustulosuomalaiset?

Perustulosuomalainen:
-  Voi tuhannen tuhatta! Mitä halvattua! Me Perustulosuomalaisissa haluamme ottaa asiasta niskalenkin. Puhko….

PJ:
- Ja seuraavaksi Myrkynvihreät.

Myrkynvihreä:
- Vaikka me Myrkynvihreissä olemme aina uudistusten puolella, monesti jopa ilman mitään järkevää syytä, kyllä tämä on liian paksua. Tuohan on sama kuin alkaisi jakamaan pullonavaajia alkoholisteille, popliinitakkeja itsensäpaljastajille tai turvapaikkoja pakolaisille. Emme missään nimessä ole mukana. Ei ikinä. Olemme itse asiassa samaa mieltä Perustulosuomalaisten kanssa.

Perustulosuomalainen:
Puhkotaan..

PJ:
- Koska asia on näin arkaluontoinen, pidämme suljetun äänestyksen.

Järjestetään nopea äänestys.

PJ:
- No niin, saamani tuloksen mukaan, Tampere lähtee kokeiluun, jossa yksityisautojen käyttäjille tarjotaan ilmaisia pysäköintipaikkoja. *kopautus*

Hiljaisuus

PJ ja sihteeri vilkuilevat toisiaan ja alkavat hymyillä. Tyrskähdellä. Hihittää. Ja lopuksi purskahtavat nauruun:

- Aprillia, Aprillia! Eihän tällainen soopa tietenkään mennyt läpi. huutonaurua

Muut ihmettelevät ja alkavat varovasti nauraa mukana. Kaikki hohottavat.

Joku:
- Eei hyvänen aika. Hohhoho. Saitte kyllä puijattua

PJ:
- Hahhaa, Pirkanmaan Sidotut eivät itsekään äänestäneet puolesta. Hohhohh

Joku:
- Ei kai me oikeasti aleta mitään tarjoamaan!
- Me ollaan huolissamme nuorista (tekee lällättelevää matkivaa ääntä)
yleistä naurua ja pilkkaavia kommentteja

PJ: pyyhkii kyyneleitään ja kasaa itseään
- No niin, no niin. Mennään eteenpäin. Seuraavana asiana Hämeenkadun avaaminen yksityisautoill…buhhaahaaa

kaikki nauravat hepulissa.
Kamera loittonee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä jälki, kirjoita kommentti.